Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Golden Needle - Zlaté jehly


1.2.2011


Suchý list je drobný, tvarovaný do úzkých jehliček, místy jsou rozesety zlatavé tipsy.

100ml gaiwan, předehřev nádobí, nahřátý list se rozvoní těžkou ovocno-medovou vůní. Velice vůní připomíná Bai Lin.

1.nálev 100°C/20s - těžké téměř čokoládovité pachy, nálev tmavě hnědo-oranžový. Chuť velmi povzbuzující, nejvíce výrazná je těžká čokoládovito-medová chuť, postupně více sládnoucí a přecházející k základové chuti černého čaje (základové chutě - klasický Dian Hong). Dozvuk hned v tomto prvním nálevu dlouhý, tmavý charakter, čokoládovitá chuť na jazyku.

2.nálev 100°C/15s - tmavší nálev, vydatnější, hutnější nálev, o mnoho výraznější čokoládovité tóny, naprosto převládají v nálevu, dlouhá vlastní chuť přecházející po dlouhé době do základních sladkých tmavých chutí černého čaje. Aftertaste opravdu dlouhý, čokoládovitý.

3.nálev 100°C/30s - opět tmavší nálev, chuťově ne tak výrazný, ale stále velmi silný, hutný. Čokoládové tóny neustále velice výrazné, prolínají se v nich sladké tmavé složky černého čaje. Dochuť kratší, ale stále velmi dlouhá, čokoládová.

4.nálev 100°C/50s - výrazně světlejší a slabší nálev, vyvážený nálev s čokoládovitým nádechem prolínajícím se s ovocno-medovým tónem. Dozvuk podstatně slabší a kratší, výraznost rapidně klesla.

5.nálev 100°C/120s - nádech jednotlivých složek, mírný finální nálev.

Závěr: Tento čaj mi chutí připomněl červený čaj Bai Lin díky velice chutnému nálevu, čokoládovité tóny uklidní a pohladí na duši. Hezká zkušenost, vynikající chuť.

Cena: 99,-/50g

Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek

Dodavatel: Amana